Velg en side

Kanskje du begynner å bygge en enkel nettside, eller bare ønsker en bedre forståelse av de mange nye begrepene du har fått høre i det siste.

«CSS», «HTML» «PHP» «Java» og «Javascript» blir brukt så mye, at det ofte er flaut å spørre hva utrykkene betyr.

Vi skal her prøve å gi en kort og lett forklaring på de ulike uttrykkene.

Forskjellen mellom CSS, HTML og PHP

Ofte kaller man arbeidet med HTML og CSS «koding» mens man kaller arbeider med PHP «programmering». Programmering brukes for språk som utfører oppgaver, slik som PHP, C og alle dens varianter (inkludert Objective-C for iPhone-apps),. NET, osv.

CSS = Stil: Cascading Style Sheets (CSS) bestemmer nettstedets utseende og preg.

Skriftstørrelse, skriftfarge, skrifttype, styling rundt bilder, sideoppsett, mus-over effekter og flere er alt bestemmes av CSS.

Som et eksempel kan man i WordPress redigere CSS innenfor «Editor» under Utseende i Dashboard.

HTML = Innhold: «HyperText Markup Language» (HTML) er selve innholdet på nettsiden.

HTML lar deg sette bilder, tekst, videoer, skjemaer og andre deler av innhold sammen til en webside. Du kan også justere tekst ord, endre størrelsen på bilder og legge til linker.

Alt som du kan lese eller se på denne nettsiden blir presentert for deg (ved hjelp av en nettleser) med HTML.  HTML5 er den siste utgaven av HTML språket.

PHP = Funksjonalitet: «Personal Home Page» (PHP) får ditt nettsted til å gjøre ting.

PHP er et programmeringsspråk som du kan bruke til å skrive webapplikasjoner (programmer som gjør ting). En web-applikasjon kan være alt fra en enkel «kontakt oss» skjema til ett fullverdig blogging system, nettbutikk, eller forum system.

Hvis du bruker søkeboksen øverst på denne nettsiden så er det programmering i  PHP som da utfører de oppgaver som må gjøres for å gi deg søkeresultatene.

bil_illustrasjon

En annen forskjell mellom HTML, CSS og PHP er at PHP er et «server-side språk» (det gjør hele jobben på web serveren som hoster nettsiden) og HTML og CSS er «klient-side språk» (de gjør alt arbeidet i din nettleser) . Hvis du klikker på «hvis kildekode» under «hvis», for å vise kildekoden til et nettsted, vil du være i stand til å se HTML og CSS koden som brukes, men du vil ikke kunne se PHP-koden. Du vil bare kunne se HTML og CSS som PHP-koden produserer etter at den gjør sitt arbeid på web serveren.

JAVA vs Javascript

Java og Javascript er like forskjellig som  betydningen av «ham» og «hamster» på engelsk. Javascript er bygget inn i nettleseren og brukes til å kontrollere funksjoner i nettsider og for å forbedre mulighetene til nettsider slik at de skal kunne fungere mer som et program på en datamaskin istedenfor å kun oppføre seg som en statisk nettside med tekst og bilder. Javascript er svært vanlig brukt i moderne nettsider og hvis man slår av Javascript så blir de fleste nettsider ubrukelige. Java derimot er en ekstern programvare som er installert på datamaskinen. Java er for det første et objektorientert programmeringsspråk. Java brukes mye, mange forskjellige steder. Det er fordi Java er uavhengig av plattform. Dette betyr at at Java-kode kan kjøres på hvilket som helst operativsystem så lenge det finnes Java Virtual Machine. Java har hatt mange sikkerhetsutfordinger. Pågrunn av likheten i navnene har mange som har slått av Java på grunn av begymringen for sikkerheten også slått av Javascript, men dette er ikke nødvendig da de ikke har noe med hverandre å gjøre.