Velg en side

wordpress_logo1Det er ikke lett for bedrifter i dag som har liten kjennskap til utvikling av nettsider å vite hva de bør passe på når de skal engasjere ett firma til å lage en ny nettside. Det viktigste valget man står ovenfor ved utforming av en ny nettside er valg av publiseringssystem. Et publiseringssystem er motoren som ligger i bakgrunnen av en nettside og gjør det enklere å legge inn nytt innhold, bytte bilder, og generelt administrere sin egen nettside. I dag finnes det en jungel av ulike publiseringssystemer, og det er ikke lett å vite hva man skal velge.
Ulike leverandører bruker forskjellige publiseringsløsninger. Dessverre er det vanskelig å få gode objektive råd om hva man skal velge, siden mange aktører har sine egne løsninger på dette som de ønsker å selge.

Vi anbefaler å styre unna aktører som benytter egne systemer, fordi man da blir låst til ett bestemt firma, og man eier da ikke sin egen nettside. Vi anbefaler «open source» løsninger gjennom kjente systemer som WordPress og Joomla. Da eier en sin egen nettside. De viktigste fordelene med en åpen kilde kode løsning er:

Ingen månedlige eller årlig serviceavgifterDen største fordelen med open source løsning er at en ikke trenger å betale noen serviceavgifter for selve programvaren. Man slipper derfor unna høye lisenskostnader på mange tusen i året. Oppdateringer er også gratis. Benytter man et data firma som lager nettsiden på en open source løsning, så betaler man kun kostanden for utvikling av selve nettsiden.

Mange utviklere og kontinuerlig utviklingBak open source løsningene står det mange utviklere over hele verden, som har interesse av å perfeksjonere og videreutvikle en programvare. Tempoet for nylanseringer er derfor mye høyere enn lukkete systemer som kun ett firma står bak. Hvis en feil skulle bli oppdaget blir den ofte a) oppdaget mye raskere b) rettet mye raskere. Når man har behov for tilleggs funksjonalitet, finner man som oftest noen som har løst dette tidligere. I hvert fall finner man noe som ligner og som kan bearbeides i forhold til de spesifikke behovene. I  for eksempel open source løsningen WordPress finnes det tusenvis av gratis tilleggsprogrammer som løser de fleste behov, som du kan laste ned gratis til din nettside.

Man binder seg ikke til en leverandørVelger du å utvikle nettsiden med et datafirma som benytter sin egen publiseringsløsning så har du i prinsippet inngått ekteskap med leverandøren. Du er avhengig av leverandørens evne til å videreutvikle og supportere produktet. I tillegg kan de justere sine årlige service avgifter akkurat som det passer dem. I open source-programmer står du fritt til å velge en hvilken som helst leverandør som har den nødvendige kompetansen.

Mulighet for å skreddersy og spesialtilpasseDersom dine behov krever helt spesielle tilpasninger, får du ofte svar om at det ikke er mulig hos en standard leverandør. I open source-miljøet finnes det alltids en eller annen som kan. Det er dessuten mulig å finne den nødvendige kompetansen i lavkostland slik at selv veldig sære behov kan løses uten at kostnaden blir for stor.

På tross av alle de åpenbart store fordelene med open source løsninger ser vi dessverre at flere og flere data firmaer i Norge er opptatt av å selge inn egne publiseringssystemer til kunder. Motivasjonen for å binde kunden til seg og motta faste månedlige eller årlige inntekter gjennom lisens kostander er større enn å tilby kundene det beste publiseringssystemet. Mange bedriftseiere som ikke har kjennskap til dette feltet blir derfor ofte sittende med en nettside som ikke er laget på et open source system.

Wordpress er en open source løsning uten lisenskostnad som ikke koster noe å benytte, og er det meste populære publiseringssystemet i dag. Faktisk er over 50 % av alle verdens nettsider laget på WordPress. Mange firmaer som ønsker å selge kundene sitt eget publiseringssystem argumenter for at WordPress er for enkelt for behovet de har, eller at deres egne systemer er mer brukervennlig. Men disse argumentene holder ikke når man ser at WordPress også benyttes av noen av verdens mest kjente nettsider som  CNN, Times, UPS og Dow Jones. Årsaken til at WordPress oftest velges er at det dekker de fleste behov, og er den mest brukervennlige open source løsningen. Derfor er vår generelle anbefaling WordPress.

Ta kontakt med oss for å få hjelp med utvikling av nettside med WordPress som plattform.